• Tekstgrootte:
  • A
  • A
  • A

Woonfraude

Er zijn veel mensen die wachten op een sociale huurwoning. Via Wooniezie zorgen we ervoor dat de woningen op een eerlijke en rechtvaardige manier worden verdeeld onder de mensen die daar recht op hebben. Ook willen we dat onze huurders veilig en prettig kunnen wonen.

Wat is woonfraude?

Woonfraude betekent dat een woning op een manier wordt bewoond, verhuurd of gebruikt die niet is toegestaan. Het kan ook zijn dat de huurder (bijna) nooit in de woning is. In dat geval houdt de huurder een woning bezet waarvoor anderen op de wachtlijst staan. Onder woonfraude valt ook het illegaal gebruik van de woning voor bijvoorbeeld hennepteelt, gokken, drugshandel, de productie van drugs of het opslaan hiervan, prostitutie en mensenhandel.

Het is woonfraude als:

Is woonfraude niet iets dat alleen in de grote steden voor komt?

Dit komt misschien meer voor in de grote steden, maar ook wij hebben helaas te maken met woonfraude. En dat willen we aanpakken. 

Om woonfraude op te sporen vragen wij uw hulp

Heeft u het vermoeden dat iemand in uw woonomgeving woonfraude pleegt? Dan vragen we u dit bij ons te melden. Dat kan telefonisch via 040-283 45 08, per e-mail [email protected] of door contact op te nemen met de woonconsulent sociaal beheer. Voor sommige mensen voelt het melden misschien als klikken, daarom kunt u uw melding ook anoniem doen. Het is nu eenmaal het meest eerlijk om gewoon ingeschreven te staan voor een sociale huurwoning. En degene die het langst ingeschreven staat en reageert op een woning, die krijgt de vrijkomende woning aangeboden. Zo komt een sociale huurwoning terecht bij degene voor wie de woning is bedoeld.

Wat gebeurt er met uw melding?

Uw melding wordt vertrouwelijk behandeld. Soms is het nodig om contact met u op te nemen voor meer informatie. Dat kan helpen bij het oplossen van woonfraude. Door woonfraude aan te pakken, zorgen wij ervoor dat de woning terecht komt bij degene die daar op basis van een eerlijke verdeling de meeste aanspraak op maakt.

Gevolgen woonfraude

Als u het gehuurde onrechtmatig gebruikt of laat gebruiken, dan kan het zijn dat wij de huurovereenkomst willen ontbinden. Als dit nodig is, starten wij een juridische procedure en vragen wij de rechter de huurovereenkomst te ontbinden en de woning te mogen ontruimen.

Onderhuur

Een woning doorverhuren of onderhuren is niet toegestaan. In bepaalde situaties is het mogelijk om uw woning in overleg met Helpt Elkander voor een korte periode (maximaal 1 jaar) in onderhuur (huisbewaring) te geven. Meer informatie hierover vind je op de pagina Onderverhuur.

Als u hennep of drugs vermoedt, meld dit dan ook altijd bij de politie. Dit kan via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Webdesign: De Geus Internet