Veel gestelde vragen over de huurverhoging
Waarom krijg ik een huurverhoging?
De inkomsten van de huurverhoging zijn nodig om nieuwe woningen te kunnen bouwen en woningen te kunnen onderhouden en beheren. De kosten van nieuwbouw, onderhoud en beheer stijgen jaarlijks. De huren zijn onze inkomsten. Zonder inkomsten kunnen we niet investeren. Daarom is een huurverhoging nodig. Helpt Elkander verhoogt de huren conform de afspraken die we gemaakt hebben met onder andere de Woonbond in de Nationale Prestatieafspraken.
Welke regels gelden er voor de huuraanpassing?
De huur mag één keer per jaar worden aangepast. De huur mag door de aanpassing niet boven de maximale huurprijs van uw woning uitkomen. Wij moeten u minstens twee maanden van tevoren laten weten dat we de huur aanpassen. De huurprijs worden aangepast per 1 juli. De huren voor een sociale huurwoning mogen in 2025 verhoogd worden met maximaal 5%. Er zijn andere regels voor woningen in het midden- en hoger segment. Wilt u weten hoe dit precies zit? Kijk dan op Wat is de maximale huurverhoging in 2025? | Rijksoverheid.nl
Hoe gaat de betaling van het nieuwe huurbedrag per 1 juli 2025?
Voor alle huurders die automatisch de huur betalen, verhogen wij het af te schrijven bedrag vanaf 1 juli. Ook op de digitale acceptgirokaart passen wij het bedrag aan. Maakt u zelf iedere maand de huur over? Pas dan zelf het huurbedrag aan per 1 juli.
Moet ik iets doen voor mijn huurtoeslag?
Wij geven voor al onze woningen de nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst. Controleer wel zelf of de gegevens goed zijn verwerkt via www.belastingdienst.nl/toeslagen. Het is handig om ook meteen uw inkomen te controleren. Zo krijgt u het bedrag waar u recht op heeft. Het kan zijn dat de Belastingdienst uw huurtoeslag niet meteen aanpast, maar pas aan het einde van het jaar verrekent.
Heeft u nog geen huurtoeslag en wilt u weten of u in aanmerking komt?
Ga naar www.toeslagen.nl/proefberekening en maak een proefberekening. U vult uw gegevens in en ziet dan of u toeslag krijgt en zo ja, ook hoeveel toeslag u krijgt. U kunt ook contact opnemen met de Belastingdienst via telefoonnummer (0800) 05 43.
Mijn buren betalen meer/minder huur dan ik. Hoe kan dat?
De hoogte van de huur wordt bepaald door meerdere dingen. Het kan zijn dat de woning door technische verbeteringen andere punten heeft volgens het woningwaarderingsstelsel van de overheid. Aan de hand van die punten wordt de maximale huurprijs berekend. Een andere oorzaak kan zijn dat uw buren op een ander moment in de woning zijn komen wonen en hierdoor een lagere of een hogere huur betalen. De huurprijs wordt bij de ingang van een nieuwe huurovereenkomst aangepast aan het huurbeleid dat op dat moment geldt.
Veel gestelde vragen Inkomensafhankelijke huurverhoging
Weet Helpt Elkander nu hoeveel ik verdien?
Helpt Elkander heeft bij de Belastingdienst de inkomensgegevens van de adressen van huurders opgevraagd. De Belastingdienst heeft voor deze adressen codes verstrekt die aangeven in welke categorie de inkomens vallen. Wat precies uw inkomen is, staat er dus niet op. Die informatie hoeft u niet met ons te delen.
Naar welke inkomensgegevens wordt gekeken?
Voor de inkomensafhankelijke huurverhoging wordt gekeken naar het inkomen van 2023 en naar de samenstelling van het huishouden zoals op het moment van aanvragen bij de Belastingdienst bekend is.
Wat wordt verstaan onder huishoudinkomen?
Alle inkomens van de huurder(s) en eventuele medebewoners van de woonruimte bij elkaar opgeteld.
Tellen alle inkomens mee?
Alle inkomens tellen mee, ook die van medebewoners. Van inwonende jongeren die op 1 januari 2025 nog geen 23 jaar waren, telt alleen het inkomen boven het minimumloon (€ 25.070) mee. Was het inkomen van een inwonend kind lager dan € 25.070? Dan telt het niet mee in het gezamenlijk inkomen. De Belastingdienst corrigeert dit inkomen automatisch. Op de inkomensverklaring wordt dus alleen dat deel van het inkomen meegenomen dat boven het minimumloon ligt.